суботу, 6 грудня 2014 р.

Багатонаціональна Кіровоградщина

Особливістю національного складу населення нашої Кіровоградської  області є його багатонаціональність, на території області проживають представники 98 національностей і народностей.

Конфлікти, які виникають на ґрунті національної чи релігійної нетерпимості є найбільш руйнівними, масштабними та небезпечними. Особливо актуальним це стало в наш час
 На інформаційно-мистецький захід "Національні меншини Кіровоградщини" в читальному залі районної бібліотеки зібралися слухачі Вищої народної школи, молодь, жителі міста, щоб ознайомитися які ж національні меншини проживають на території Кіровоградської області і нашого району, з історією та культурою цих націй.



Захід організовано та проведено працівниками районної бібліотеки в співпраці з працівниками та колективами районного будинку культури.
 За допомогою відео-презентації присутні дізналися статистистичні дані про національний склад населення Кіровоградщини, побачили національні костюми  та почули болгарські та молдавські пісні та музику.
Танцювальний колектив "Арніка" РБК виконав російський  та циганськи танки.
А пісня на сербській мові "Молитва" у виконанні Влади Ільїної зачарувала всіх присутніх своєю мелодійністю. 
Поважаючи мови, культури, традиції,  звичаї,  релігійну  самобутність  всіх національних меншин ми любимо і шануємо нашу рідну землю. І на закінчення заходу пролунала пісня "Я люблю Україну свою" у виконані Євгена Жердія.
 

Ми проти насилля


З 25 листопада  в Україні розпочалася щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». 
В рамках акції працівники районної бібліотеки підготували  та провели з учнями місцевих шкіл Тренінг-диспут «Світ без насильства»           

 
     Насильство – це дії над однією людиною або кількома людьми, що чиняться усвідомлено, цілеспрямовано, заподіюють шкоду ( фізичну, моральну, матеріальну), порушуються права та свободи людини.
У засобах масової інформації все частіше з’являються новини про нестерпну жорстокість, носіями або жертвами якої є неповнолітні діти.

              Українське суспільство переживає не найкращі часи : насильство в родині, нерівність, підвищена агресивність підлітків, вживання наркотиків, алкоголю, розкута сексуальна поведінка дітей та підлітків. Усе це знаходить своє вираження в поведінці та в стосунках між дітьми та між дітьми та дорослими.
Про це й вели розмову  всі присутні на заході. 
Крім того юнаки та дівчата прийняли участь в тренінгових заняттях на теми толерантності, рівноправного відношення один до одного , виховання поваги.