понеділок, 26 березня 2018 р.

Година Землі


Районна бібліотека в співпраці з районним Будинком культури в рамках щорічної міжнародної акції "Година Землі" підготували та провели в залі РБК інформаційно-просвітницький захід «Зупинімось! Озирнімось! Діймо!».


Організація  «Всесвітній фонд природи» спільно з австралійським виданням «The Sydney Morning Herald» наприкінці березня 2007-го року провела цікаву і показову екологічну акцію: близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн. його жителів вимкнули освітлення на одну годину. За цей час енергоспоживання міста було скорочено більше ніж на 10%, що в свою чергу сприяло і скороченню викидів вуглекислого газу в атмосферу. За підрахунками фахівців, ефект від акції був такий, що на той час нібито в місті на дорогах на 48 тисяч автомобілів стало менше.
 Цю акцію назвали «Година Землі». Ідея була хороша і прийняла щорічний характер, поширилася і стала популярна в багатьох країнах світу. Час проведення акції погоджено і початок цієї години вибрано на 20 годин 30 хвилин в кожну останню суботу березня.

Розповідь ведучого про історію, мету, наслідки акції доповнювали відеоролики « Земля – наш спільний дім », « Сутінки  цивілізації », «Година Землі 2018».
Креативним та цікавим був виступ екологічної агітбригади  у виконанні "Театру малих форм РБК"( керівник Ю.Файберг).
А  питання екологічної вікторини “Що ми викидаємо, або золоті розсипи смітників”, яку провели бібліотекарі О.Діденко та Н. Кавун  перевірили знання юнаків та дівчат.



Гарним та пізнавальним фоном слугувала книжкова виставка-застереження "Чистота планети - чистота душі".

З книгою - до зірок

Книга – величезна сила, без неї неможливо уявити життя. Вона розкриває перед читачами чарівний світ краси і добра, вона стає близьким другом, вірним супутником у житті. В березні саме книгам був присвячений Всеукраїнський тиждень дитячого читання, до проведення якого долучилися школи та бібліотеки  нашого  району.

Це справжнє свято для юних користувачів, під час якого в бібліотеках проводяться численні масові заходи з метою популяризації серед дітей читання, книги і бібліотеки, як скарбниці знань.

 Працівники   дитячого відділу районної бібліотеки  оформили  ряд книжкових виставок, які знайомлять юних відвідувачів з різноманітним книжковим світом:
- Виставка-персоналія «Коли душа народилася крилатою»;
- Виставка-бібліогід «З книгою жити – з добром дружити»;
- Виставка-ювілей «Віват ювіляри!»






На протязі тижня було проведено низку цікавих заходів.

   Так учні 2-б клазу ЗШ № 3 здійснили захоплюючу  Воок-мандрівку «З книгою до зірок» по творах улюблених дитячих письменників,  а учні 4-в класу цієї ж школи навчилися як не тільки читати а й аналізувати прочитане та правильно вести щоденник читача під час бібліотечного уроку «Як вести щоденник читача».





В рамках Тижня та до  Всесвітнього дня поезії дня поезії  дитячий відділ запросив на літературний вернісаж "Поетичний зорепад" учнів ЗОШ№3 та школи - інтернат. Діти дізналися про життєві і творчі шляхи поетів, читали їх вірші та ознайомилися з книжковою виставкою "Коли душа народилася крилатою".


Учні  4-б класу ЗШ № 4 взяли участь в  Конкурсі юних книголюбів «Мій друг – Читанка». Діти  показували свої знання під час вікторин «Мій улюблений казковий герой», «Літературна вікторина», «Відгадай загадку».  І в кінці свята за правильні відповіді  кожна команда отримала грамоту.

Долучилися до проведення Тижня дитячого читання і сільські бібліотеки району.  Так  у  Великовисківській сільській бібліотеці організовано та проведено:
- Веселі читання «Дитина читає – Україна  процвітає!»;
- Виставка дитячих робіт «Академія саморобкіна»;
В  Злинській сільській бібліотеці -поетичний вернісаж «Великих слів – велика сила», в  Хмелівській - поетичну годину «Поезія це стан душі», в Копанській проведено захист читацького формуляра «У світ знань через книгу», в  Лозуватській  - бібліотечний урок «Книги, що знають все» та інші.

Тиждень дитячого та юнацького читання закінчився, але не закінчилось спілкування з книжкою. Великий світ навколо нас складається не тільки з комп’ютерів і мобільних телефонів, задовго до їх створення існувало і досі існує справжнє диво – книга.
 Приходьте до бібліотек, щоб поринути в цей цікавий та неповторний світ!