пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

    Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

    Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

   Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.

    Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

     12.02.2021 року в Маловисківському міському бібліотечно-інформаційному центрі відбувся захід "Афганістан: біль і пам'ять". Бібліотекарі Корнієнко О.С. та Кавун Н.П. розповіли присутнім про історію війни в Афганістані та про наших земляків, які загинули в цій війні. В рамках проекту «Історичні події та знаменні дати України в хроніках документального кіно» було переглянуто документальний фільм "Афганістан 1979-1989". Учасник бойових дій на території інших держав Пуцик Станіслав Миколайович поділився своїми бойовими спогадами та зачитав авторські вірші про війну. Всі присутні могли ознайомитися з книжковою виставкою "Долі обпалені війною". Пам'ять про загиблих було вшановано хвилиною мовчання.