пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Пісня — це душа народу



На заняттях Вищої народної школи працівники бібліотеки кожен раз намагаються знайти і донести до своїх "учнів" щось дійсно близьке та цікаве, щоб кожне заняття не проходило марно а залишало свій слід.
І ось знову відкрили новий цикл лекцій, які присвячені пісні "Українська пісня - душа народу", адже пісня завжди йде поруч з людиною. В години радості й смутку вона висловлює в піснях свої почуття, переживання. Українська пісня – одна із святинь нашого народу, його найцінніший духовний скарб,  краса і гордість.
В якості викладача запрошено  Заслуженого працівника культури України, композитора, автора більше як сотні пісень, відомого маловищанина Павла Яковича Бровченко, бо хто ж як не професіонал може краще розповісти і донести красу української пісні.

Розпочати цикл таких занять вирішили з самих витоків - з народної пісні, тому що народ виспівує в думах, баладах, піснях свою історію, свою душу.
Розпочинаючи свою розповідь Павло Якович відзначив, що народні пісні такі ж багаті , як і українська  душа -  ніжна і щира.
Минають віки, змінюються суспільні устрої, потрясають світ нищівні війни і голодомори, на зміну одним поколінням приходять інші — у кожного свої смаки, свої уподобання, а народна пісня залишається, через усі злигодні й поневіряння проносить вона свій первісний чар, свою нев'янучу молодість.
З давніх-давен до нас дійшла велика кількість народних пісень. І кожна з них була складена за певних обставин.Українських народних пісень записано чи не найбільше в світі – близько 300 тисяч. І всі вони вражають своєю розмаїтістю.  Багато років Павло Якович збирав та записував народні пісні із вуст своєї бабусі, дідуся, батьків, сусідів. Так народилася збірка "Народні пісні у записах Павла Бровченко". В ній кожна із представлених пісень починається невеликою анотацією - екскурсом в історію пісні. Так і в своїй бесіді перед слухачами ВНШ П.Бровченко розповідав про пісню а потім звучала і сама пісня у виконанні Павла Яковича і яку підхоплювали всі присутні, адже багато пісень знані з дитинства.

Тож підводячи підсумки можна сказати, що перша лекція вдалася на славу - і дізналися щось нове і наспівалися. Думаємо що і наступні заняття теж пройдуть так само вдало, адже українська пісня - це наша душа!