вівторок, 3 січня 2017 р.

Зима прийшла - свята привела

В народі говорять: "Зима прийшла - свята привела". І дійсно: взимку майже щодня – свято. Саме з грудня починаються зимові свята, яких з нетерпінням чекають і діти і дорослі. Низка новорічно-різдвяних свят  проходить і в Маловисківській районній бібліотеці, адже це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля своїх користувачам, дізнатись щось нове та цікаве.
Цьому сприяє книжково-декоративна виставка «Зимовий світ українців», яка оформлена в дитячому відділі бібліотеки. Тут  поряд з книгами про  найпоширеніші, найцікавіші традиції, з колядками, щедрівками, зимовими пригодами виставлені вироби декоративно-прикладного мистецтва. А центральне місце виставки займають вишиті роботи  майстрині Л.О.Шведенко.

Одним з великих грудневих свят – є День Святого Миколая і в цей день в дитячому відділі відбулося чергове засідання школи естетичного та духовно-патріотичного виховання ( учні гімназії, керівник Мазур О.М.).  На заході говорилося про те, що люди повинні творити добро, так, як це робив Святий Миколай. Традиційними уже який рік на святі стали вареники та узвар, приготовані для юнаків і дівчат працівниками бібліотеки.
Для молодших  відвідувачів бібліотекарі підготували веселі ігри, конкурси та вікторини. В ці дні відвідали бібліотеку учні ЗШ №3 (керівники Шуліма О.А. та Скрипніченко В.В.), які активно приймали участь у новорічних конкурсах та з цікавістю переглядали  мультфільми зимової тематики.
А в Пункті європейської інформації (ПЄІ) "Все про Європу", який відкрито в бібліотеці в рамках проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки програми Європейського Союзу «Еразмус+ (Жан Моне)» діти змогли дізнатися  про святкування Нового року в країнах Європи та здійснити віртуальний круїз по новорічних традиціях і звичаях різних народів.
Учні 1- б класу ЗШ № 3 ( керівник Селіванова Г.П.) взяли участь у майстер-класі «Ялинка із моїх долоньок». Діти малювали на кольоровому папері свої долоньки і на них написали новорічні побажання. А потім з цих вирізаних із паперу долоньок зробили новорічну ялинку, за що отримали солодощі в дарунок.
А сюрпризом для працівників бібліотеки було привітання  від маленьких читачів, які в своєму виступі побажали бібліотекарям здоров’я, миру і всього найкращого у 2017 році.
На кінець грудня всі з нетерпінням чекають Нового року. І щоб додати святкового настрою та навчити  зробити новорічний стіл  по-справжньому  красивим та святковим в бібліотеці було проведено майстер-клас по карвінгу (мистецтво фігурної різки на фруктах, овочах, шоколаді, сирі).
Бібліотекар Тетяна Кравченко розповіла що таке карвінг,  про історію, техніки, інструменти карвінгу присутнім на заході учням гімназії та ЗШ № 3.


А учні ПТУ № 16  Будько Вікторія, Чередніченко Ірина, Мельниченко Оксана на чолі з майстром виробничого навчання М. П.Горбенко все це показували наочно – художньо нарізали овочі і фрукти, викладали на тарілках лебедів, метеликів, квіти. Крім того Марина Павлівна разом зі своїми ученицями розповідали і показували як святково прикрасити новорічний стіл за допомогою скатертин, серветок, посуду. Всі присутні активно навчалися  різним технікам складання серветок.  

Не залишилися в стороні і старші користувачі бібліотеки – для  дорослих слухачів Вищої народної школи проведено годину цікавої інформації «Зимові свята і обряди», на яку  було запрошено методиста музею історії району з охорони культурної спадщини і туризму О.А. Коваленко. Його розповідь про свята зимового циклу доповнювала інформація працівників бібліотеки про традиції, звичаї, страви новорічних та різдвяних свят українців.
Завершився рік святковим вечором відпочинку для слухачів Вищої народної школи, на який привітати їх прийшли учасники аматорський колектив «Зоря над Виссю» ( керівник М.Жигалов)

Тож перед святами бібліотечні працівники намагалися створити позитивний настрій для всіх своїх користувачів.