суботу, 10 травня 2014 р.

Ніколи знову


Тема Великої Вітчизняної війни-незвичайна тема... Незвичайна, тому що ніколи не перестане хвилювати людей, ятрячи старі рани. Незвичайна, тому що пам'ять і історія в ній злилися воєдино. Чим далі від нас війна, тим більше усвідомлюємо ми велич народного подвигу. І тим більше-ціну перемоги. Про ту незабутню біду написано багато книг, поставлена велика кількість фільмів. Але найяскравішими і правдивішими залишаться спогади очевидців та учасників.

8 травня в районній бібліотеці проведено Годину пам’яті «1939-1945. Ніколи знову». Захід розпочав заступник голови районної ради Л. Жовтило, який наголосив що виходячи з подій сьогодення в Україні тема війни та миру стає актуальнішою та болючішою. В основу зустрічі покладено відео перегляд фільму «Віктор Астафєв. Веселий солдат ». Це відомий документальний фільм, зроблений на основі унікального (не для ефіру) інтерв'ю письменника В. Астафьева, в якому він розповідає всю страшну правду про війну, яку він пройшов рядовим солдатом. Фільм отримав"Золотого Орла" за кращу картину 2010 років і безліч інших престижних призів. Документальна правда Астафьева деколи просто відштовхує, але Віктор Петрович завжди стверджував, що це лише "його правда і нічия більш, вона може не збігатися з іншою правдою, у тому числі солдатською. І насправді всю правду про війну, та і про життя знає лише Бог". Сила і важливість прози Астафьева полягає в тому, що після звичних "героїчних" книг хлопчиськам хочеться на війну, а після його- ні.




Саме про це й йшла мова в обговоренні після перегляду фільму, присутніми на заході учнями ЗОШ №3, адже сучасні молоді люди не знають і не хочуть війни. І як переходом від подій Великої Вітчизняної до подій сучасності стала відео-презентація «1939 -1945. Ніколи знову».
 
Завершенням зустрічі  було покладання квітів до Памятника загиблим воїнам.