середу, 26 квітня 2017 р.

І пам'ять згадкою торкає…

26 квітня в Україні традиційно відзначають роковини трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. Цей день — привід не тільки вшанувати пам’ять загиблих, які ціною власного життя врятували від біди мільйони співгромадян, але й ще раз оцінити наслідки цієї катастрофи.
2о квітня Маловисківська районна бібліотека актуальним репортажем  «І пам'ять згадкою торкає…»  розпочала цикл заходів в бібліотеках   приурочених 31 - річчю аварії на Чорнобильській АЕС. Присутні, а це були слухачі Вищої народної школи,  вшанували тих, хто віддав своє життя, захищаючи нашу планету від страшного атомного лиха. Учасники заходу переглянули відео – презентацію «Чорнобиль: від мирного атому до катастрофи» - про події того страшного квітня 1986 року, віртуально зробили екскурсію в «Зону відчуження».  Байдужих в залі  не залишилося і присутні ще довго обговорювали цю тему, ділилися спогадами .

  В день Чорнобильської трагедії в дитячому відділі  районної бібліотеки проведено виховний захід- година пам'яті "Полин - сльозою омивається душа",на якій учні 8-Акл. гімназії та ЗШ№4  запалили свічу пам’яті та переглянули  відео – фільм про трагедію, яка сталася на ЧАЕС. Бібліотекар  Кравченко Т. нагадала хронологію найбільшої техногенної катастрофи. Учениця гімназії Лисенко О. розповіла,як і чому сталася трагедія 26квітня 1986р. А учні  9-А кл.(кл. керівник Берсіменко Т.Г.) презентували книгу журналістки Г. Ковтун "Я писатиму тобі щодня"... Ця книга  про  героя-пожежника  лейтенанта  Володимира Правика.Учні зачитали з цієї книги уривки  та листи В.Правика до дружини.Присутні переглянули  фото-виставку про ті події та вшанували пам'ять чорнобильців-ліквідаторів хвилиною мовчання.



Вчитель гімназії, кл. керівник Федорова М.Ю. закликала всіх присутніх пам'ятати про трагічні наслідки катастрофи та відмітила, що на сьогоднішній день в нас немає жодної гарантії, що така трагедія не повториться. Але в першу чергу, люди повинні спочатку стежити за собою і за своїми вчинками. Нам, всім людям, потрібно охороняти нашу природу. Адже, вона така прекрасна, така мальовнича і така ніжна.


Щоб  більш детальніше дізнатися про  аварію на ЧАЕС,  сумну статистику та наслідки цієї  катастрофи  всі відвідувачі бібліотеки можуть познайомитися з літературою та фотоілюстраціями, представленими  на книжково-ілюстративній  виставці «Пропусти Чорнобиль крізь серце».

Український сувенір

У рамках виставкового проекту «Українська майстерня» в читальному залі районної бібліотеки  відкрита  Виставка виробів декоративно-ужиткового мистецтва "Український сувенір", на якій представлені роботи майстринь сіл району, що зібрали і презентували працівники сільських бібліотек:
Злинська  сільська  бібліотека  - роботи Лавінюкової  Юлії                      
Березівська  сільська  бібліотека -  роботи Ніжнікевич Світлани, Горовенко Олександри, Шабордіної  Надії, Шияти Насті.
Смолінська селищна  бібліотека №1  - роботи Мартиненко Олега, Яковлєвої Катерини, Сизранової Тетяни, Шевченко Ольги
Великовисківська  сільська  бібліотека -  Дудник Валентини ,Бурдейни Інни,Петренко Надії, Товстоган Галини
Копанська  сільська  бібліотека - Олексієнко  Діани , Сікун Лізи .
Розсохуватська   сільська  бібліотека  - Сливенко Т. , Горденко Н., Петрова  Аліни, Ковальової Світлани
Новогригорівська сільська  бібліотека  -  Прикраси  з ґудзиків  Чорної Анастасії        
Смолінська селищна  бібліотека №2  -  Доник Ольги, Нємцової Світлани  

        
Сувенір - це як правило, невеличкий подарунок, придбаний або подарований на згадку про подію або про візит до якогось місця а  українські народні ремесла дуже різноманітні тож і на виставці презентовано різні техніки ручної роботи - вишиті нитками та бісером ікони,  рушники, сорочки, серветки та подушечки, ляльки-мотанки, плетені вироби, вироби з тіста, картини з пластиліну та насіння, м'які іграшки, віночки з різних матеріалів, прикраси та багато інших.

Всі вироби  зачаровують відвідувачів бібліотеки  майстерністю виконання   та розмаїттям  фарб.