понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Барви Петриківського розпису

Чарівний світ Петриківського розпису відкрився в бібліотеці. Тут відбулася презентація виставкої ексозиції "Барви Петриківського розпису в рамках районного проекту "Українська майстерня", що проводиться за ініціативи районного відділу культури та туризму.


Відкриваючи експозицію директор районної бібліотеки Т.В.Малашенко сказала, що мета даного проекту: зберігати, ознайомлювати, розвивати та передавати у спадок інформацію про народні промисли. Ми маємо на меті в майбутньому ознайомлювати наших відвідувачів з мистецтвом вишивки, гончарства, ткацтва, розповісти про українську хустину. Про те, що на сьогодні фактично втрачено.

        В даному проекті приймають активну участь крім районної бібліотеки також  Великовисківська та Смолінська школи естетичного виховання, районний будинок культури та районний краєзнавчий музей.

Заступник голови РДА Л.С. Синчук відмітила, що Петриківський декоративний розпис - вияв давнього та вічно молодого народного мистецтва, що має в своєму потенціалі великі можливості для виходу в світ сучасного життя, збагачення вітчизняної та світової культури.

З давніх -давен люди вірили, що в красі є духовна сила, і тому вікна і двері будинків і навіть одяг обрамляли магічним орнаментом, який захищав господарів. Ця давня традиція орнаментики сотні років широко використовувалася в побуті українців.

Про історію та сучасність Петриківського розпису розповіли працівники бібліотеки  за допомогою відеопрезентації "Чарівний світ Петриківського розпису".

Петриківський розпис — це не тільки яскраво, сонячно, красиво, а ще як ми побачили з презентації й дуже модно. Сьогодні етнічні мотиви надзвичайно популярні в декорі предметів побуту та одягу. Тож якщо хочете бути в тренді, без володіння технікою унікального розпису українського села Петриківка не обійтися.
Як твориться картина? З чого починають її малювати, як виглядав ескіз, які відтінки накладав художник в першу чергу? Усе це та навіть більше можемо простежити у роботі  майстра  Василя Івановича Шевцова.
Не тільки подивитися, а навчитися малювати й собі.
 

Неповторний Майстер – клас Петриківського розпису провів художник, викладач Великовисківської школи естетичного виховання Василь Шевцов і на очах у присутніх на чистому папері оживали казкові квіти.

На виставці були предствлені роботи аматорів Петриківського розпису Маловисківського району.  Це роботи учнів Василя Івановича Шевцова  класу образотворчого мистецтва Великовисківської школи естетичного виховання, учнів класу образотворчого мистецтва  Смолінської школи естетичного виховання ( керівник Кучеренко Тетяна Олександрівна) а також окремі роботи маловищан Людмили Ловчук  та Каріни Харченко,  А.Кравченко ( с. Паліївка), С.Артюшкової ( с. Оникієве),  Ю.Драбенко ( с. Плетений Ташлик), С. Сипливої ( с. Новогригорівка), А.Подкопаєвої ( с. Злинка).  Всі учасники відмічені грамотами відділу культури та туризму РДА.

З експозицією знайомилися учні навчальних закладів, слухачі Вищої народної школи, відвідувачі бібліотеки, всі бажаючі.