пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Обговорили важливі питання

Двом актуальним питанням сьогодення був присвячений захід, який пройшов в Маловисківській районній бібліотеці – це «Запобігання домашньому насильству» та «Протидія торгівлі людьми». Захід підготовлений в співпраці працівниками бібліотеки  та  завідувачем сектору соціального захисту сімї управління соцзахисту Русол А.О. і поєднував  відео лекторій та обговорення цих важливих питань. Учасниками  були начальник служби в справах дітей Маловисківської РДА Захватихата П.В. та головний спеціаліст Драна А.В., учні, бібліотекар, соціальні педагоги  ПТУ №16 на чолі з заступником директора  з навчально-виховної роботи  Байбузан В.Б.



Перша частина відео лекторію була присвячена попередженню насильства, тому що насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Як показують дослідження, найбільше страждають від сімейного насильства жінки, діти та люди похилого віку. Учасники розповідали про види насильства, наводилися статистичні дані зареєстрованих випадків в Маловисківському районі. Завідуюча відділом обслуговування РБ  О.Кудря розповіла про  один  із нових видів насильства, який стосується саме молодіжного середовища  це насильство в мережі Інтернет, в соціальних мережах, адже, як говорить статистика 5 із 10 користувачів Інтернету були жертвами кіберхуліганів.


Розповіді доповнювали відеоролики.

У другій частині заходу мова йшла про один із самих прибуткових та жахливих методів заробітку сучасності - це торгівля людьми.

Здавалося б, людство давно забуло про явище работоргівлі, яке більшість з нас асоціюють з давньою та середньовічною історією – кріпацтвом, «чорним рабством» та іншими подібними явищами. Проте, як свідчать факти, работоргівля є  цілком сучасною реалією, чиє існування має потужне економічне підґрунтя. Ця проблема має глобальний характер, адже постраждати від торгівлі людьми може людина будь-якого віку, статі, походження, з будь-якою освітою і рівнем достатку.

Цікавим та повчальним для всіх присутніх став перегляд документального фільму, побудованому на свідченнях жертв сучасного рабства. Розповіді вразили всіх присутніх та викликали жваве обговорення.



На завершення А.Русол підкреслила що такі бесіди та обговорення важливі для молоді та юнацтва і  мають мету підвищити рівень інформованості про проблеми насильства в сімї, навчальному середовищі, торгівлі людьми, а також звернути увагу на те, що потрібно  зробити, щоб убезпечити себе або своїх близьких від небажаних наслідків.

Сільська бібліотека в сучасних умовах

22.03.2016 на базі Маловисківської районної бібліотеки для працівників сільських бібліотек відбувся семінар «Сільська бібліотека в сучасних умовах : стан проблеми, перспективи».
Під час роботи семінару були розглянуті питання:
- Година професійного спілкування «Сільська бібліотека реалії сьогодні» та ознайомлення з матеріалами обласного конкурсу на краще видання творів творчо обдарованої молоді «Первоцвіти Кіровоградщини» (Методист  Івандюк О.А)



-Аналіз роботи з книжковим фондом по бібліотеках району . Недоліки та пропозиції в роботі (Бібліотекар  відділу комплектування Скрипник Л.Ю.  )
-Аналіз інформаційної та довідково-бібліографічної роботи сільських  бібліотек за 2015р. та пропозиції щодо поліпшення роботи
( Бібліограф Кавун Н.П)

З відеопрезентацією «Бібліотеки в соціокультурному просторі Маловисківського району» познайомила присцтніх  завідуюча відділом обслуговування Кудря О.Б.

Працівники сільських бібліотек активно приймали участь в обговоренні на тему «Проблеми та перспективи сільської бібліотеки»