неділю, 22 травня 2016 р.

Європа - наш спільний дім

З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. В 2016 році День Європи в Україні припадає на 21 травня.
Напередодні цього свята в бібліотеці оформлено виставку-експозицію «Зоряне сяйво Європи», де представлені матеріали про Європу та Євросоюз.



Дітей зацікавить книжково-ілюстративна виставка «У гостях у казкарів Європи», де представлені казки відомих європейських авторів  таких як -  Шарль Перро, брати Грім, Карло Колодді, Г.К. Андерсена, Д. Кіплінга та інших.


А для старших пропонується виставка «Європа – наш спільний дім», де всі бажаючі можуть познайомитися з творами письменників Європи – класиками та сучасними.

Справжнє свято для учнів гімназії підготували працівники бібліотеки разом з учителем гімназії Мазур О.М. – євроквест «Україна – Євробачення». Бібліотекар читального залу Т.Кравченко  презентувала проект  «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках»  та познайомила з інформаційними матеріалами виставки. 


А потім юнаки та дівчата поринули у світ музики та співу – історію конкурсу «Євробачення».  Тетяна Анатоліїна разом з Оленою Миколаївною розповідали про історію зародження конкурсу а також про представників України на «Євробаченні», слухали пісні та дивилися виступи, відповідали на питання вікторини. На закінчення всі присутні  отримали  інформаційний флаєр та зробили фото на згадку.


Методична допомога

Майбутнє бібліотеки в суспільстві визначають висококваліфіковані фахівці. Тому не випадково формуються і принципово нові вимоги до кадрового складу, що розглядається як основний ресурс, який в першу чергу забезпечує успіх роботи бібліотек.
Маловисківська районна бібліотека є методичним центром,  що  забезпечує інформаційну підтримку бібліотечних  фахівців і створює сприятливі умови для формування їх інформаційної компетентності та інформаційної культури.
Головним завданням Маловисківської  районної бібліотекияк методичного центру для бібліотек району, є донесення до своїх колег нової інформації, кращого передового досвіду, дієвих форм і методів роботи з користувачами.
Однією з ефективних  форм допомоги з різних бібліотечних питань є надання необхідної  методичної та практичної  допомоги  під час виїздів на місця до сільських бібліотек. З початку року працівники районної бібліотеки відвідали  майже всі сільські бібліотеки ( 17 бібліотек),  під час яких проводилися комплексні вивчення роботи або з якогось окремого питання, здійснювалися  тематичні  моніторинги, надавалися консультації  та ін. Тобто, надавалась професійна  допомага  сільським бібліотекарям  для того, щоб перетворити роботу по обслуговуванню населення на різноманітну, творчу, «знайти своє обличчя» і  надавалася не шаблонними рекомендаціями, а індивідуальними, диференційованими порадами, методами експерименту, теоретичними пошуками, оперативною інформацією, в т. ч. про інновації.
Одним із останніх виїздів, 18 травня  був кущовий виїзд  до 8 бібліотек району  -  сіл Березівки, Хмельового, Новогригорівки,   Смоліно,  Якимівки,    Новознесенки та Нововпавлівки, який здійснили   працівники районний бібліотеки - директор  Т.В.Малашенко,  методист О.А.Івандюк,  бібліотекар дитячого відділу Н.В.Топчієнко .
На місцях надавалась методична та  практична допомога  в оформленні  та розстановці бібліотечних фондів,  в організації інформаційних зон та оформленні наочності бібліотек, веденні облікової документації, роботі з алфавітними та систематичними каталогами.
За результатами цього виїзду  хочеться відмітити  сільські бібліотеки, які кращі  в своїй роботі за своєю професійність та неординарним підходом до роботи- це Новогригорівську, Хмелівську , Смолінську №1 та Смолінську №2 селищні бібліотеки.
 Новогригорівська Сб

Смолінська№1

На низьком у рівні ведеться робота Новопавліської, Березівської та Якимівської сільських бібліотек, хотілося бачити і покращення роботи Нововознесенської сільської бібліотеки,  де не зважаючи на стаж роботи бібліотекарів   та неодноразове обговорювання  різноманітних бібліотечних питань на семінарах, на час виїзду  були виявлені  різні недоліки в роботі.

Організовуючи методичну роботу, працівники районної бібліотеки  пам’ятають, що методична допомога – це не самоціль, вона вимірюється не кількістю проведених семінарів, виїздів або консультацій, а своїми результатами, тим, наскільки збільшилось число читачів, як організована популяризація літератури в бібліотеках, як зросло творче ставлення бібліотекаря до своєї справи.

До 160 річчя з дня народження І.Франка

На сьогоднішній день, завдяки інформаційним технологіям ми маємо змогу не виїзжаючи за межі свого міста спілкуватися, обмінюватися думками та досвідом саме в режимі реального часу з жителями різних регіонів.
І бібліотеки широко використовують такі можливості в своїй роботі.

Так 19 травня Маловисківська районна бібліотека прийняла участь в веб-портації до 160 річчя з дня народження І.Франка «Акорди поезії українського Каменяра», яку організувала Обласна  бібліотека для юнацтва. До вебпортації долучились інші райони Кіровоградської області а також  Івано –Франківська обласна бібліотека для юнацтва та бібліотека міста Добропілля Донецької області . Під  час цього заходу в режимі-онлайн учасники представляли  творчість Івана Франка в різноманітній інтерпретації ( читали вірші на різних мовах, виконувалися пісні на слова поета в сучасній обробці, представлялися творчі та дослідницькі роботи по творчості Каменяра)




Наше місто представляла  учениця 10-Б класу Маловисківської гімназії Анна Якович, яка провела велику дослідницьку роботу по ліриці І.Франка та презентувала її для всіх учасників веб-портації.




Спілкування було цікавим та корисним  як і для молоді, яка приймала участь у заході,  так і для бібліотечних працівників, які  познайомилися з різними формами роботи по популяризації нашої  культурної спадщини.

Чорні сторінки історії

В історії нашої країни є багато чорних сторінок, які залишають після себе незагоєнні рани в душах людей не одного покоління. Однією з таких трагічних сторінок історії є період масових  репресій. З метою вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги до трагічних подій в історії України,  відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства в районній бібліотеці проведено інформаційну годину « У жорнах репресій», в якому прийняли участь слухачі Вищої народної школи,працівники відділу культури, районного будинку культури та бібліотеки, небайдужі жителі нашого міста. 
У вступному слові ведуча заходу О.Кудря дала визначення таким поняттям як «терор», «репресії». 
З історично-інформаційними матеріалами «Політичні репресії в УРСР»  присутніх ознайомив директор музею історії Маловисківського району Коваленко А.І.



Перегляд відеофільму  «Україна нескорена."Биківня: злочин без кари",  в якому розповідається про селище, розташоване на околиці Києва, де у 1930-х – на початку 1940-х років у таємній обстановці чинилися масові поховання осіб, репресованих і страчених у Києві органами НКВС і де за даними науковців поховано 100 -120 тисяч репресованих, нікого не  залишив байдужим та  викликав жваву дискусію серед присутніх. Майже кожен хотів розповісти про своїх близьких, знайомих, які постраждали в ті  часи та висловити свою думку про ті страшні події.


 На закінчення заходу було запалено Свічку памяті та вшановано пам'ять загиблих Хвилиною мовчання. Молитву за невинно убієнними прочитав священнослужитель Олег Коваленко.
 В заключному слові директор бібліотеки Т.В. Малашенко сказала, що ця трагедія ніколи не повинна повториться. Це наша історія і ми не маємо права забувати, ми повинні пам’ятати, яку страшну трагедію довелось пережити нашому багатостраждальному українському народові на шляху до незалежності.