пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Трагічні сторінки Голокосту

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Голокост – це події, пов’язані з великими людськими втратами.
Починаючи з середини ХХ ст. слово «Голокост» стало загальновживаним по відношенню до хвилі терору проти єврейського населення, розпочатого Гітлером, та винищення нацистами під час Другої Світової війни євреїв та інших народів Європи.
1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою постановила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.
За різними оцінками, у таборі смерті загинуло від 1,5 до 2,2 млн невільників. Загальна ж кількість страчених упродовж Голокосту значно більша. Офіційно визнано, що нацисти вбили від 5,5 до 6,1 млн євреїв, ромів, представників інших груп і меншин, інвалідів, політичних супротивників (у т.ч. від 2,2 до 2,5 млн на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні). Разом з дорослими жертвами стали 1,5 млн дітей.

З нагоди  цієї дати та з метою  вшанування  пам’яті про  страшну трагедію в історії людства,  в Маловисківській районній бібліотеці 27 січня з 9 годин ранку  проводився показ  тематичних відеофільмів «Трагедія, історія, пам’ять». Всі бажаючі, а ними були відвідувачі різного віку та різних категорій, мали змогу переглянути документальні фільми, відеоматеріали, які розповідають про історія і уроки Голокосту, про трагедію Бабиного Яру та «фабрики смерті», якими були концентраційні табори.



Крім того можна  було ознайомитися з фотоматеріалами, історичними документами, сповідями про страшні часи «нацистського терору» 1941 – 1944 років, представленими на книжковій виставці «Трагічні сторінки Голокосту».

Творчі зустрічі

В рамках районного проекту "Творчі зустрічі"  в районному Будинку культури відбувся творчий вечір та презентація нової збірки поета із с. Миролюбівка Ростислава Кирилова та  композитора Петра Лойтри "Сповідь". У залі зібралися поціновувачі поезії та пісні, друзі, колеги, земляки. Збірка включає 22 пісні написані авторами в різні періоди і об'єднує їх любов до рідного краю, до рідної природи, до людей. Ілюструвала збірку молода талановита викладачка Дитячої школи мистецтв Ганна Кравченко. Виставка її робіт була окрасою залу.

Вечір проходив у теплій, дружній атмосфері. Ведучий вечора   методист  районного Будинку культури В.Кириленко розповів присутнім біографію авторів, які в свою чергу відповідали на різноманітні питання, які стосуються їх життя та творчості.



 А пісні у виконанні Ростислава Кирилова та Петра Лойтри викликали бурхливі оплески, адже дует склався не тільки авторів а й чудових виконавців. Також звучали пісні та вірші у виконанні викладачів Дитячої школи мистецтв та аматорів та працівників РБК.