понеділок, 26 червня 2017 р.

До Дня молоді

До Дня молоді в читальному залі бібліотеки зібралися молодь  та ті, що працюють з молоддю з різних населених пунктів Маловисківщини. Тут відбулося засідання круглого столу на тему "Глобальні цілі сталого розвитку до 2030 року".
Круглий стіл проводився у співпраці з відділом освіти, молоді та спорту РДА.
Під час засідання відбулося знайомство та обговорення "Цілей сталого розвитку", що були ухвалені Організацією Об'єднаних Націй, детально розглянуто деякі із них.


Друга частина засідання була творча. Всіх присутніх зі святом вітали поети з Злинки - Микола Голованов та Каріна Геніх а також відбулося вручення грамот та подарунків переможцям районного конкурсу творчих робіт "Україна і Японія".


Відомі люди нашого краю

Історія нашого міста  пов’язана з іменем одного з піонерів космонавтики Юрія Васильовича Кондратюка ( Олександра Гнатовича Шаргея). Початок короткої, але яскравої біографії вченого 21 червня 1897 рік – у Полтаві.В 1918-1920p.p. в пошуках роботи перебував у різних місцях, а з 1921 року зупинився у нашому рідному місті - Малій Висці, де працював механіком на млині та на цукровому заводі. У Малій Висці пише основний варіант своєї майбутньої книжки, підручника для тих, хто готується до космічних польотів, - «Завоювання міжпланетного простору».
У Малій Висці, за наполяганням мачухи - О.П.Карєєвої і сестри Ніни, які боялися за Олександра (адже під час громадянської війни він примкнув до Добровольчої армії, яка прагнула відродити монархію), Олександр Шаргей, за однією з версій - 1897 року народження, за допомогою підробного паспорта стає Юрієм Васильовичем Кондратюком 1900 року народження. Йому судилася трагічна доля прожити під чужим ім'ям і прославити його.

Багато ідей Кондратюка (про створення космічних систем, про розрахунки траєкторії польотів для висадки на місячну поверхню) використано у практичній космонавтиці. Результати його наукової праці ”Про завоювання міжпланетних просторів” були використані при плануванні висадки американських астронавтів на Місяць(1969 рік).

До 120- річчя від Дня народження Юрія Кондратюка працівниками районної бібліотеки підготовлено мультимедійну презентацію "Юрій Кондратюк", із серії "Відомі люди нашого краю".

В рамках проекту «Історичні події та знаменні дати України  в хроніках документального кіно» відбувся показ документального фільму "Траса Кондратюка".