понеділок, 16 січня 2017 р.

В бібліотеці щедрували

Наприкінці минулого року було відкрито новий цикл лекцій, які присвячені пісні "Українська пісня - душа народу", адже пісня завжди йде поруч з людиною. В години радості й смутку вона висловлює в піснях свої почуття, переживання. Українська пісня – одна із святинь нашого народу, його найцінніший духовний скарб,  краса і гордість.
А допомогати  бібліотекарям на цих заняттях зголосився  заслужений працівник культури України, композитор, автор більше як сотні пісень  Павло Якович Бровченко, бо хто ж як не професіонал може краще розповісти і донести красу української пісні.


З давніх-давен до нас дійшла велика кількість народних пісень. І кожна з них була складена за певних обставин. Українських народних пісень записано чи не найбільше в світі – близько 300 тисяч.
І ось перше заняття в новому 2017 році було присвячене надзвичайно популярним саме в ці дні  українським колядкам та щедрівкам. Працівник бібліотеки Ольга Кудря  відмітила, що  різноманіття українських обрядових пісень з нагоди тих чи інших свят вражає, а колядки та щедрівки є обрядовими піснями, у яких висловлюються побажання злагоди, добра та любові оточуючим.
Продовжуючи тему заняття Павло Якович розповів присутнім про історію, походження та обрядове значення колядок та щедрівок ,   за їх допомогою українці намагалися задобрити сили природи, не дати змоги нечистій силі проникнути до людської душі. Цікавою була розповідь і про щедрівку «Ще́дрик» — одну з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, яка знана не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою «колядка дзвонів».

А як приклад   разом з усіма  присутніми  співав різноманітні колядки та щедрівки, адже багато пісень знані  всіма з дитинства. Тож заняття пройшло гамірно, весело, з музикою та піснями.