вівторок, 13 жовтня 2020 р.

14 жовтня - День Українського козацтва та День захисника України

 14 жовтня українці святкують одразу чотири свята: Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День створення Української повстанської армії та День захисника України. Всі ці свята виникли послідовно і пов’язані одне з одним. В українській традиції Покрова тісно переплітається з ідеями захисту від ворогів. За легендами, ще князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Божа Матір вважалася покровителькою українського козацтва, а 14 жовтня був одним з найважливіших днів для козаків, коли вони проводили ради, де вибирали нового гетьмана або кошового отамана. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

   14 жовтня також вважається днем створення Української повстанської армії. Можна простежити певний символічний зв’язок між козацькими традиціями та заснуванням у цей день УПА, сили хоча й неоднозначної в історії України, але покликаної боронити її незалежність.

    В наш час з  метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України 14 жовтня стало державним святом -  Днем захисника України.

    Працівники Маловисківського районного бібліотечно-інформаційного центру до Дня захисника України підготували ілюстровану книжкову виставку "Герої нашого часу" та книжкову виставку "Козацькому роду нема переводу".