понеділок, 26 червня 2017 р.

Відомі люди нашого краю

Історія нашого міста  пов’язана з іменем одного з піонерів космонавтики Юрія Васильовича Кондратюка ( Олександра Гнатовича Шаргея). Початок короткої, але яскравої біографії вченого 21 червня 1897 рік – у Полтаві.В 1918-1920p.p. в пошуках роботи перебував у різних місцях, а з 1921 року зупинився у нашому рідному місті - Малій Висці, де працював механіком на млині та на цукровому заводі. У Малій Висці пише основний варіант своєї майбутньої книжки, підручника для тих, хто готується до космічних польотів, - «Завоювання міжпланетного простору».
У Малій Висці, за наполяганням мачухи - О.П.Карєєвої і сестри Ніни, які боялися за Олександра (адже під час громадянської війни він примкнув до Добровольчої армії, яка прагнула відродити монархію), Олександр Шаргей, за однією з версій - 1897 року народження, за допомогою підробного паспорта стає Юрієм Васильовичем Кондратюком 1900 року народження. Йому судилася трагічна доля прожити під чужим ім'ям і прославити його.

Багато ідей Кондратюка (про створення космічних систем, про розрахунки траєкторії польотів для висадки на місячну поверхню) використано у практичній космонавтиці. Результати його наукової праці ”Про завоювання міжпланетних просторів” були використані при плануванні висадки американських астронавтів на Місяць(1969 рік).

До 120- річчя від Дня народження Юрія Кондратюка працівниками районної бібліотеки підготовлено мультимедійну презентацію "Юрій Кондратюк", із серії "Відомі люди нашого краю".

В рамках проекту «Історичні події та знаменні дати України  в хроніках документального кіно» відбувся показ документального фільму "Траса Кондратюка".



Немає коментарів:

Дописати коментар