неділю, 22 травня 2016 р.

Методична допомога

Майбутнє бібліотеки в суспільстві визначають висококваліфіковані фахівці. Тому не випадково формуються і принципово нові вимоги до кадрового складу, що розглядається як основний ресурс, який в першу чергу забезпечує успіх роботи бібліотек.
Маловисківська районна бібліотека є методичним центром,  що  забезпечує інформаційну підтримку бібліотечних  фахівців і створює сприятливі умови для формування їх інформаційної компетентності та інформаційної культури.
Головним завданням Маловисківської  районної бібліотекияк методичного центру для бібліотек району, є донесення до своїх колег нової інформації, кращого передового досвіду, дієвих форм і методів роботи з користувачами.
Однією з ефективних  форм допомоги з різних бібліотечних питань є надання необхідної  методичної та практичної  допомоги  під час виїздів на місця до сільських бібліотек. З початку року працівники районної бібліотеки відвідали  майже всі сільські бібліотеки ( 17 бібліотек),  під час яких проводилися комплексні вивчення роботи або з якогось окремого питання, здійснювалися  тематичні  моніторинги, надавалися консультації  та ін. Тобто, надавалась професійна  допомага  сільським бібліотекарям  для того, щоб перетворити роботу по обслуговуванню населення на різноманітну, творчу, «знайти своє обличчя» і  надавалася не шаблонними рекомендаціями, а індивідуальними, диференційованими порадами, методами експерименту, теоретичними пошуками, оперативною інформацією, в т. ч. про інновації.
Одним із останніх виїздів, 18 травня  був кущовий виїзд  до 8 бібліотек району  -  сіл Березівки, Хмельового, Новогригорівки,   Смоліно,  Якимівки,    Новознесенки та Нововпавлівки, який здійснили   працівники районний бібліотеки - директор  Т.В.Малашенко,  методист О.А.Івандюк,  бібліотекар дитячого відділу Н.В.Топчієнко .
На місцях надавалась методична та  практична допомога  в оформленні  та розстановці бібліотечних фондів,  в організації інформаційних зон та оформленні наочності бібліотек, веденні облікової документації, роботі з алфавітними та систематичними каталогами.
За результатами цього виїзду  хочеться відмітити  сільські бібліотеки, які кращі  в своїй роботі за своєю професійність та неординарним підходом до роботи- це Новогригорівську, Хмелівську , Смолінську №1 та Смолінську №2 селищні бібліотеки.
 Новогригорівська Сб

Смолінська№1

На низьком у рівні ведеться робота Новопавліської, Березівської та Якимівської сільських бібліотек, хотілося бачити і покращення роботи Нововознесенської сільської бібліотеки,  де не зважаючи на стаж роботи бібліотекарів   та неодноразове обговорювання  різноманітних бібліотечних питань на семінарах, на час виїзду  були виявлені  різні недоліки в роботі.

Організовуючи методичну роботу, працівники районної бібліотеки  пам’ятають, що методична допомога – це не самоціль, вона вимірюється не кількістю проведених семінарів, виїздів або консультацій, а своїми результатами, тим, наскільки збільшилось число читачів, як організована популяризація літератури в бібліотеках, як зросло творче ставлення бібліотекаря до своєї справи.

Немає коментарів:

Дописати коментар